Morgenbrød

Opskriften er til 2 bageplader, for jeg laver altid selv så meget at der er ekstra til at fryse ned. Men du kan selvfølgelig nøjes med en enkelt bageplade (halv portion).
Dejen kan enten formes til boller på samme måde som rundstykker eller – som beskrevet nærmere i opskriften herunder – deles i 4 og bredes ud på bagepladerne som aflange, flade brød, man bagefter skærer i snitter på størrelse med (te)birkes. Bagt som fladbrød bliver der en stor overflade med plads til en masse sesamfrø og birkes – eller måske nigella eller andre frø. Sådan er de meget anvendelige også til madpakke, frokostretter eller forretter med salatfyld.

15 g gær
10 dl vand
1,5 kg hvedemel
– en blanding af f.eks. 300 g fintmalet fuldkornshvedemel/grahamsmel + 400 g fintmalet durummel + 800 g hvidt hvedemel
30 g olivenolie
23 g salt

Til morgenbrødsdrys:
1 æg
1 spsk olivenolie
4 spsk vand
Sesamfrø og/eller birkes, eller nigella (“jomfru i det grønne”)

Kom alle ingredienser til dejen op i en røreskål (til røremaskine) og ælt 4-5 minutter med dejkrogen. Dejen indeholder mere vand end typisk for hvedebrød og bliver derfor lidt mere klæbende, men det gør at brødene hæver godt og får en ekstra blød krumme.
Dæk skålen til og lad dejen forhæve mindst ca. 3 timer, gerne 4-5 timer.

Efterhævning
Smør først bagepladerne med lidt olivenolie. Slå dejen ned – brug lidt strømel for at det ikke klistrer – og del den i 4 klumper, som rulles ud til aflange flader. Spred noget durummel på køkkenbordet og læg fladerne et øjeblik derpå inden de placeres på langs af bagepladen.
Dæk dejen med et tyndt klæde og stil pladen til efterhævning et lunt sted.
– Bemærk: Dejen til den anden plade formes og udrulles først ca. 15 minutter efter den første, hvis de to plader bages efter hinanden i ovnen. De kan bages samtidig i en varmluftovn, men det er ikke noget, jeg tilråder.
Mens brødene efterhæver piskes ingredienserne til pensling sammen, så blandingen når at lune lidt inden brug.

Bagning
Når brødene er er ved at være hævet til ca. dobbelt omfang, det varer ca. 40 minutter, tændes ovnen og stilles til 225°.
Morgenbrødsdrys: Pensl overfladen på brødene tyndt med lidt af æggeblandingen. Drys med sesamfrø, birkes etc. i mængder så de helt dækker brødene. Pensl nu igen med mere sammenpisket æg så frøene er våde. – Penslingen med æggeblandingen gør at frøene ‘limes’ til brødet og ikke senere vil falde af.
Sæt bagepladen ind ca. midt i ovnen. Skru ned for varmen til 175° efter 10 minutter. Bages i alt omkring 20 minutter. Når pladen tages ud, vend lige et af brødene og check om bunden er fast og let brun. Er den helt lys, bag lidt længere.
Efter bagningen løftes brødene over på en bagerist. De svaler hurtigt af og kan spises efter et kvarters tid. Beholder en lækker sprød underskorpe 1-2 timer.
Skæres igennem horisontalt og smøres med smør. – Eller anvendes til alt hvad man bruger småbrød til: Frokost, suppe, sandwich med fyld…

Frysning og genopvarmning
Så snart brødene er afkølet skæres de i skiver på tværs med en bredde på ca. 4 cm. Kom dem i dobbelte plastposer og læg dem i fryseren. Når de skal bruges tager man det antal, der behøves, væder alle overflader let med vand og genopvarmer i en ovn (mini-ovn om muligt, da den bruger mindre strøm) ved ca. 125°. Så er de efter ca. 10 minutter sprøde og smager som friskbagte.