Chokolade-is

Hvorfor bøvle med en ismaskine når man kan lave is så nemt og – faktisk bedre – med gammel teknik?
Chokolade-is er måske for meget sagt om opskriften, for den bliver lavet med kakao, men folk forventer chokolade – og igen – kakao er essensen, det er chokolade ikke. Jeg husker hvordan fattige husmødre i gamle dage ikke skulle stå tilbage for nogen og slagtede sparegrisen for at kunne komme 2 plader “ægte” chokolade i mælken til børnefødselsdag; det var “finere” men smagte ikke af ret meget, det gør kakao derimod. De kunne have sparet sig.

Chokolade-is
Chokolade-iscremen blandes

Opskriften giver ca. 1,8 liter is i alt

Kakao-creme
75 g kakao
50 g sukker
125 g mælk

Iscreme
100 g sukker
200 mælk
6 æggeblommer
2 tsk majsstivelse
3 æggehvider
25 sukker
5 dl piskefløde

Kakao, sukker og mælk røres sammen til en glat creme, der stilles koldt. – Kakao’ens kvalitet er afgørende for resultatet, og jeg vil undtagelsesvis reklamere for et bestemt mærke (jeg får desværre intet for det), nemlig Coops helt almindelige kakao i en pakning der udvendig er lige så kedelig som kakaoen indeni er god.
Sukker, mælk, æggeblommer og majsstivelse piskes godt sammen. Varm op over mellem blus under fortsat piskning til massen jævner til creme. Fjern gryden helt men fortsæt med et piske et halvt minut endnu. Sæt gryden til afkøling, evt. i en balje meget koldt vand, og rør en gang i mellem. Stil den derefter i køleskabet til den er helt kold.
Mere om kogning af denne type creme (engelsk creme) se: Nougat-is
Pisk fløden så stiv som muligt uden at den gryner.
Pisk æggehviderne med sukkeret (de 25 g) til det er meget stift.
Rør æggemassen med kakaocremen, bland derefter flødeskum og piskede æggehvider i. .
Fryses straks ned.
De 3 tiloversblevne æggehvider kan evt. piskes til skum (“guf”) med 2 spsk sukker og serveres til isen.