Vaniljecreme til dessert (crème anglaise)

Crème anglaise er nem at lave og meget lækker til næsten alle desserter med frugt, f.eks. frugtsalater, syltet frugt, ovnbagte æbler, frugttærter og kager. Kan serveres varm, lun eller kold afhængig af den ret, cremen skal ledsage.
Crème anglaise adskiller sig fra kagecreme i bagværk (crème pâtissière) ved at være mere flydende da den typisk fungerer som sovs. Reelt er det samme type creme, man bruger til at lave vaniljeis af, blot skal den som iscreme være sødere og indeholde flere æggeblommer.

Original créme anglaise jævnes alene med æggeblommer, men en mindre tilsætning af majsstivelse skader ikke smagen, og fremfor alt forebygger den at cremen koagulerer, hvis man kommer til at varme lidt for meget op. Udelades majsstivelse skal skal mælken efter tilsætning af æggeblommer jævnes ved langsom opvarmning til højst ca. 84°.

7,5 dl sødmælk
1 stang vanilje
– eller 2 tsk vaniljesukker
100 g sukker
6 æggeblommer
2 tsk majsstivelse
Evt. 1 knsp citronsyre

6,5 dl af mælken sættes over blusset på mellem varme. Vaniljestangen flækkes, kornene skrabes ud og både stang og vaniljekorn kommes i mælken. Lad mælken simre mindst 10 minutter, gerne mere, for at trække aroma ud af vaniljestangen. Se til, at det ikke koger over. Tag derefter vaniljestangen op. Bruges vaniljesukker i stedet, skal mælken bare varmes op til kogepunktet.

Den resterende 1 dl af mælken piskes sammen med sukker, æggeblommer, majsstivelse i en skål. Tilsæt den kogende mælk under konstant piskning. Hæld hele blandingen tilbage i gryden og varm op til det tykner, stadig under piskning. Tilsæt evt. 1 knsp citronsyre, der ikke skal kunne smages, men kun tilføre en lille friskhed.

Hvis det passer til den dessert, cremen skal ledsage, kan den smages til med f.eks. rom, marsala, appelsinlikør, lidt fintrevet (økologisk/ubehandlet) citron- eller appelsinskal, et par spsk karamelsovs.