Asparges toast

  • 6 (evt. smør-) ristede skiver franskbrød
  • 1 kg asparges
  • 2 spsk hvidvin
  • 4 æggblommer
  • 4 spsk fed crème fraîche eller piskefløde
  • 20 g smør
  • Salt og peber
  1. Skræl asparges, skær hovederne af (øverste ca. 5-10 cm) og kog dem lige netop møre, afh. af sort/type ca. 5-8 min. Tag dem op med en hulske.
  2. Hak og kog derefter resten af asparges i det samme kogevand, lad dem dryppe af og purer gennem en sigte – smag puréen til med salt.
  3. Kom 1/2 liter af kogevandet og hvidvinen i en gryde og kog uden låg til det er reduceret til ca. 3 dl.
  4. Tag gryden af blusset. Pisk æggeblommerne med et par skefulde af kogevandet og pisk derefter denne blanding i resten af kogevandet. Pisk til stadighed over blusset til det bliver en skummende jævnet sovs, men holdes under kogepunktet (max ca. 83°) for at undgå, det skiller.
  5. Tag gryden af blussset. Pisk først crème fraîche, dernæst smør i, og smag til med salt og peber.
  6. Læg brødskiverne på tallerkener, fordel asparges-puréen over, derpå aspargeshoveder. Sovsen hældes over. Kan evt til sidst drysses med revet ost og gratineres under grill.