Fynsk sommersalat

Sommersalat kan trods navnet laves hele året, og er – sammen med den (i Italien ukendte) italienske salat – en af de få retter, der virkelig fungerer som vegetarisk pålæg til rugbrød.

250 g sødmælks rygeost – fynsk, selvfølgelig!
1 dl piskefløde
1 spsk citronsaft
150 g fast, sprød agurk
150 g tomat(er) gerne lidt fast, evt. små tomater
100 g radisser (netto)
1 lille rødløg
1 buket purløg eller 2‑3 snitløg, kan erstattes af 1 lille forårsløg med grøn top
Friskstødt peber og kommen
Salt
Til anretning: Radisser og purløg. Brøndkarse og almindelig karse er også velegnet.

Ingredienser: Mængden af de enkelte ingredienser er hverken hug- eller stikfast i denne salat, men der skal været godt med grøntsager i forhold til dressingen. Det gør at man helst skal salte agurker og tomater så der kan drænes noget af deres væde fra, ellers bliver salaten for vandet.
Kan du ikke få rygeost, tag kvark eller græsk yoghurt. Desværre er salaten så heller ikke længere fynsk…

Skrab det røgede brune lag af rygeosten væk (kasseres) og rør den med fløde og citronsaft.
Grovhak eller skær agurken i korte julienne strimler, bred dem ud på en underkop og vend dem med lidt salt. Lad det stå 10-15 minutter.
Skær tomat i små stykker eller både og giv dem samme behandling som agurker.
Hak i mellemtiden rødløg og purløg. Høvl radisserne i 2 mm tykke skiver. Tag noget fra til drys.
Pres både agurker og tomater med en underkop af samme størrelse og lad væden dryppe fra (bruges ikke).
Rør nu grøntsagerne i dressingen og smag til med krydderier og salt – om der skal mere salt i, afhænger af, hvor meget salt der er fulgt med agurker og tomater.
Kom det op i en skål, drys radisser og purløg/løg over, som er taget fra.
Spis salaten på rugbrød, et kæmpe tykt lag.