Brosten (honningsmåkager)

Kagerne er super til en kop te eller kold mælk. Og når som helst. Alle vil elske dem.
Af denne portion bliver der 2 bageplader med i alt ca. 40 brosten.

Brosten
Brosten – krydrede honningsmåkager

450 g honning
100 g sukker
150 g olivenolie eller stuevarmt smør
150 g finthakkede nødder eller mandler
Saft og revet skal af 1 øko citron, ca. 1/2 dl citronsaft
1 spsk stødt kanel
1 spsk stødt ingefær
1 spsk stødt kardemomme
1,5 tsk natron
3 g salt – men ikke hvis der bruges smør
100 g skyr, ymer el. lign.
1 æg
700 g hvedemel, hvoraf f.eks. halvdelen kan være fintmalet fuldkornshvedemel eller rugmel

Hvis honningen er fast sættes glasset i en gryde med en bundfuld vand og opvarmes til det smelter.
Nødder/mandler hakkes (nemmest) i en hurtighakker.
Alle ingredienser kommes i en røreskål og æltes sammen. Lad gerne dejen stå tildækket koldt mindst 2-3 timer så den er nemmere at håndtere når kagerne skal lægges på plade.

Del først dejen i 2 lige store dele (til 2 bageplader). Med lidt hjælp fra strømel trilles hver dej ud i en pølse ca. 4-5 cm tyk, som skæres i skiver så der bliver 20 -25 stykker. Stil dem på en godt smurt bageplade, drysset med lidt durummel. Flad dem ud med den en gaffel så de er ca. lige tykke. – Har dejen ikke været afkølet kan man sætte kagerne på pladen med en ske.

Bages ved 160° midt-øverst i ovnen. Begge plader kan evt. bages samtidig med varmluft, i så fald ikke højere end 150°. Vend pladerne hvis der er tegn på at kagerne bliver bagt for meget inderst nær ventilatoren.

Når brostenene er pænt brune, men ikke mørke – efter måske 20 minutter – skrues termostaten ned på 0°, men lad pladen (pladerne) stå ca. 10 minutter i ovnens eftervarme, gerne med varmluftsblæseren slået til.
Tag dem ud, løsn alle brosten fra bagepladen og vend dem så bundene er opad. Lad dem stå sådan og dampe af nogle minutter. Hvis efter afkøling stadig er bløde under bunden kan de eftervarmes lidt mere ved ca. 80°.
Tag dem ud igen, vend dem evt. en gang og lad dem køle af. Bunden skal være hård, men kagerne skal dog helst ikke være knastørre hele vejen igennem.
Spis bare af dem med det samme, men som alle honningkager opnår de først den rigtige smag efter en uges tid.

Bemærk: Når eftertørringen er vigtig, er det dels for at brostenene får den rigtige grad af sprødhed, når man tygger dem, dels for at de kan holde sig længere tid i en kagedåse uden at mugne.
Hvis de under opbevaringen bliver for bløde at tygge i, kan man hurtigt genopvarme dem i ovnen ca. 100° nogle minutter. Omvendt, hvis de er blevet alt for tørre og hårde, kan man lægge en lille stump rugbrød ned i kagedåsen.