Ricotta/yoghurtkage

Ricottakage
Passer til enhver lejlighed, også som morgenkage. Pga den bløde konsistens er den også velegnet som dessert, især hvis den spises lun – evt. med flødeskum.
Opskriften kan laves enten med ricotta eller yoghurt-kvark (afdryppet yoghurt naturel, også kendt som “labneh”). Med ricotta bliver kagen blød og mild, – med yoghurt en smule syrlig og lidt mere fast. Begge variationer er gode.
Yoghurt-kvark: Sæt en sigte over en skål, beklæd sigten med et opvredet klæde og hæld yoghurt naturel (f.eks. sødmælksyoghurt) i. Lad den afdryppe i køleskab 1-2 dage.

375 g ricotta eller yoghurt-kvark
2 spsk rom
Revet skal af 1 appelsin
4 æg
125 g smør
125 g sukker, gerne fint bagesukker
75 g hvidt hvedemel
1 tsk bagepulver

Begynd med at smøre en tærteform, f.eks. en rund form af porcelæn med en diameter på 20-25 cm i diameter. Drys lidt durummel over og ryst fadet.
Tænd for oven, 175°.
Pisk ricotta, rom og revet appelsinskal sammen i en skål.
Dejen er er nem at lave i en hurtighakker: Ført køres æg, smør og sukker et godt stykke tid til en blank halvtyk creme, – undlad at køre så længe at det bliver varmt.
NB! Smørret skal være taget ud af køleskabet så det ca. har stuetemperatur, men ikke er helt blødt.
Sigt mel og bagepulver ned i en skål.
Mix først kort tid mel i æggecremen. Kom derefter ricottablandingen i og mix igen til den er blandet i.
– Uden hurtighakker: Samme procedure men bare røre, gerne med røremaskine. Æggene kan evt. deles: Pisk æggeblommer, smør og sukker til en ensartet tyk creme, rør først ricottablandingen derefter melblandingen i. Pisk hviderne stive og bland dem i til sidst.
Fyld kagedejen i fadet. Bag først ved 175° 20 min., derefter ved 150° yderligere 20-25 minutter.
Bemærk: Dejen er hævet pænt, og den er gennembagt, men vil falde lidt sammen. Sådan bliver konsistensen pga mængden af ricotta i dejen, men smag på kagen før du smider den ud som mislykket.
Allerbedst efter 1-2 timer, stadig smålun, men skuffer ikke kold.