Tortas de Aceite

Aniskrydrede spanske kager/fladbrød bagt med olivenolie

Tortas de aceite“Tortas de aceite” betyder (oliven)olie ‘tærter’ – en mellemting mellem småkager og fladbrød som fx pitta. De kommer fra Sevilla, Andalusien. Man kan købe dem i dyre domme i specialbutikker – mest kendt er dem fra Ines Rosales, og de smager rigtig godt. Men man kan sagtens lave dem selv.
“Tortas de aceite” er en sund udgave af småkager, indeholder meget mindre sukker, og fedtstoffet er i sig selv sundt, olivenolie, spar ikke. De er supergode til en kop kaffe. Portionen her passer til 2 bageplader med hver 8 ‘tortas’.

10 g gær
1,75 dl vand
4 g salt
175 g durummel
200 g hvidt hvedemel
65 g sukker
2 tsk friskstødte anisfrø
2 spsk semsamfrø
Revet skal af 1 citron
1 spsk citronsaft
90 g olivenolie

Alle ingredienser æltes sammen til dejen bare er godt blandet sammen, – skal ikke æltes som brøddej.
Sættes til forhævning lunt en times tid, gerne 3-4 timer.
Dejen slås ned og kan deles i f.eks. 16 klumper, der rulles ud med kagerulle, ca. 2 mm tykke, ved hjælp af en smule strømel.
Sættes på smurte bageplader og efterhæver ca. 20 minutter.
Bages i forvarmet ovn ved ca. 225° 8-10 minutter pr. plade eller til kanterne begynder at blive lysebrune. Bruges varmluft kan begge plader sagtens bages samtidigt, – men skru ned til 200° efter 4 minutter, – og pas på, ved varmluft bruner de hurtigt. Det meste af overfladen skal stadig være blegt.
Når de er bagt, sættes de til afkøling på en bagerist. Mange af kagerne vil derefter stadig ikke være tørre, og derfor skal de endnu en gang i ovnen på eftervarme, fx en halv times tid (temperaturen i ovnen er nu meget lavere). Når de igen taget ud og afkølet, skal de være stort set faste og sprøde. Kom dem i en stor kagedåse og opbevar dem køligt.
Hvis de efter nogle dage bliver bløde, kan de varmes igen i ovnen. Men de skal ikke nødvendigvis være hårde, – nogen elsker dem lidt bløde.