Grillede courgetter

Når courgetterne fra juli til september vælter frem i haven, er denne måde at bruge dem på en af de bedste. Jeg har placeret opskriften under konserves, men retten er fuldt ud så velegnet frisklavet som salat eller forret, evt. med tomater, ristet brød og stykker af hårdkogt æg. Og metoden til at lave middagsretter af courgetter er nøjagtig den samme, bare at man bruger mindre olivenolie og ingen vineddike – men fint med lidt citronsaft. Passer f.eks. godt blandet med varm pasta eller til kogte ris. Desuden får man hurtigt en helt ny ret ved at blande de grillede courgetter (uden vineddike) med en god tomatsovs – kan f.eks. bruges til pasta og på pizza.

Grillede courgetter
Grillede henkogte courgetter

Til opbevaring/konserves giver portionen ca. 4 henkogningsglas á 1/2 liter, og det syner ikke så meget i betragtning af, at der bruges 3 kg courgetter plus dressing, men en stor del af courgetternes vandindhold går fra under processen. Opskriften er ikke svær at lave, men den kræver lidt omhu og tid. Til gengæld bliver resultatet himmelsk.
Hvis du har færre eller flere courgetter er det nemt at tilpasse de andre mål: Brug 2 tsk salt pr. kg til at salte courgetterne, og ca. 1,5 dl olivenolie + 1/2 dl vineddike pr. liter rumfang i glassene.

3 kg mellemstore courgetter (15-25 cm lange)
– små courgetter endnu bedre
2 spsk salt
1 dl olivenolie til grillning
4-5 fed hvidløg
Krydderurter, se nedenfor
Ca. 3 dl olivenolie
Ca. 1 dl vineddike

Krydderurter:
1 buket basilikum, timian eller oregano. Andre gode krydderurter er estragon,  rosmarin, fennikel og anisfrø. Grøn mynte er også godt, opfriskende. Brug en enkel og behersket krydring for ikke at overdøve de sarte courgetter. Hvidløg kan evt. udelades, men hvorfor? Brug hellere flere end i opskriften.

Variation: Brug citronsaft i stedet for vineddike. Pres saften af citronerne, snit fine strimler af 2 skaller og bland dem i courgetterne når de skal grilles.

Trim courgetterne ved begge ender og skær den på langs i kvarte (mindre courgetter) og “fodsåler” ca. 1/2 cm tykke (større). Kom dem i et stort fad, drys salt over og fordel det godt ved at “vaske” det ind i overfladen på courgetterne med hænderne. Lad dem trække 3-4 timer.
Hæld væden fra og tag en håndfuld courgetter af gangen for at presse så meget ekstra væde af, som du har kræfter til. Læg dem efterhånden over i en anden skål. Efter afpresning må courgetterne gerne være reduceret med så meget væde, at de vejer 70-75 pct. af deres oprindelige vægt, gerne mindre. Hvor meget væde, man kan presse af courgetterne, beror bl.a. på sorten og størrelsen: store courgetter er mere vandholdige og skal presses af for mere vand, små courgetter kan man ikke drive meget vand ud af.
Kom olivenolien til grillning i skålen med de afpressede courgetter og vend dem godt sammen hvidløgene, som først hakkes og mases.
Fordel først den ene portion i den store bradepande og sæt dem under grillen i ovnen. Grill til der begynder at komme enkelte gyldne og lysebrune dele (kanter) . Vend dem eller rør bare rundt, og grill igen. Alle courgetter skal ikke tage farve, og de skal slet ikke være brændte, men alle skiver skal bages så godt, at de i det mindste er ved at være møre. Slå evt. grillen fra og brug alm. ovnvarme hvis de begynder at blive for svedne.

Grill derefter den anden portion på samme måde.
Fordel courgetter og krydderurter i henkogningsglas.
Bland olivenolie og vineddike og fyld det oveni glassene. Bland evt. mere olie + vineddike i samme forhold, hvis courgetterne ikke er helt dækket. Luk glassene tæt.

Og spis endelig af dem med det samme. De kommer aldrig til at smage bedre.

Opbevaring og holdbarhed

Uåbnet holder glassene sig fint 2-3 uger i køleskab. Når man begynder at bruge af dem, ca. 1 uge.
Henkogning: Hvis de skal holde sig til vinter, skal glassene henkoges, men stil dem efter påfyldning først ved stuetemperatur og vent ca. 1 døgn (evt. sporer uskadeliggøres ved anden opvarmning). Henkoges 1/2 time ved 85°. Holder sig bedst ved kølig opbevaring, helst ikke over 15°.

Bemærk: Olivenolien stivner, når den bliver kold. Derfor skal courgetterne helst lige lunes lidt før de bruges, bare til stuetemperatur.