Rabarbersaft

Rabarbersaft er lige så forfriskende og velsmagende som den er billig. Med en smule vanille får saften en eksotisk aroma. I denne opskrift tilsættes ikke konserveringsmiddel, idet saften fyldes skoldhed på flasker, som straks skrues til så saften er pasteuriseret. Således er saften holdbar mange måneder. Farvestoffet i rabarbersaften er dog ikke særlig stabilt, så man må regne med at den bliver bleg hvis den gemmes meget længere end et halvt år. Det bedste både for smag, holdbarhed og farve er at lave mindre portioner i løbet af sommerhalvåret – første gang i slutningen af april.
Der er ingen mirakuløs måde at lave rabarbersaft med meget lavt sukkerindhold. Opskriften her er lavet med mindre sukker end traditionelt, men nok til at den har den rigtige sødme, og citron giver den ekstra friskhed. Den måde, man regulerer sukkerindholdet på, er ved at fortynde med mere eller mindre vand når saften skal drikkes. Husk at have koldt vand i køleskabet til fortynding.

  • 4 kg rabarberstilke (netto)
  • 1,6 liter vand
  • 1 dl citronsaft og skaller af 2 citroner
  • 750 g sukker
  • 1-2 stang vanille, eller 2 tsk vanillesukker
  • Er mængden af rabarber og saftudbyttet forskellig fra opskriftens, bruges:
  • Pr. kg rabarberstilke tilsættes 4 dl vand til kogning
  • Pr. liter siet saft tilsættes 250 g sukker

(1) Rabarberstilkene skylles og snittes i mindre stykker. Kom dem i en stor gryde. Pres citronen, stil saften til side, men skær citronskrællen i stykker og kom ned over i gryden. Tilsæt vand og varm langsomt op. Rør rundt af og til under opvarmningen. Når det koger, skru ned og lad det småkoge ca. 10 minutter eller til rabarberstilkene er opløst.
(2) Hele massen hældes over i en saftpose eller sigte/dørslag (som evt. kan beklædes med osteklæde), stillet ovenpå en anden gryde. Udbyttet af færdig saft ligger omkring 3/4 liter pr. kg netto rå rabarber. Den sidste pulp i sigten har svært ved at skille sig af med væden, så der tabes en del på denne måde – men den våde pulp kasseres før sukkertilsætningen og indebærer derfor ikke noget økonomisk tab, forudsat man har gratis rabarber i haven, – og har man det, er der som regel så meget at man aldrig får det hele brugt.
(3) Saften måles og hældes tilbage i gryden. Tilsæt sukker og saften fra citronerne. Til sidst vanillestangen, der splittes med en kniv og afskrabes – både stang og vanillekorn kommes i gryden. Varm op til saften begynder at koge. Fjern skummet. Smag til om saften er tilpas sød og syrlig, justér evt. med lidt mere sukker eller citronsaft.
(4) Gryden sættes på en bordskåner og den varme saft fyldes i skoldede flasker med skruelåg, der lukkes tæt og derefter lægges vandret ca. 10 minutter for at det øverste i flaskerne kan blive steriliseret. Vendes derefter med låget opad og stilles et ventileret og helst køligt sted. Ølflasker som kan kapsles, er også velegnede. Flasker med patentprop kan også bruges, men proppen holder ikke tæt hvis flasken med den næsten kogende saft lægges vandret. I stedet stilles flaskerne bare ret op, men tildækkes straks af et par tykke frottéhåndklæder el. lign. som holder på varmen og sørger for at det øverste af flaskerne opnår en tilstrækkelig høj temperatur til at pasteurisere saften.