Courgette-bøffer

Hvis du laver denne opskrift vil du blive overrasket over, hvor herlig en ret man få ud af courgetter. Gennem årene har jeg lavet courgettebøffer på mange måder, med forskellige supplerende ingredienser og krydringer. Det her er standardopskriften.
Hvis man spiser vegetarisk er det vigtigt at der er protein nok i den daglige mad, og i farsretter som denne er det oplagt at anvende korn, bælgfrugt, æg og surmælk. På en måde så det harmonerer med – og endda forbedrer smagen af grøntsagerne.
Krydderierne er vigtige for retten, da courgetter ikke i sig selv smager af ret meget. De nævnte er nogen jeg selv bruger meget, men der er mange andre muligheder. Man skal bare ikke overdrive, så sanser man ikke courgetterne.

Courgette-bøffer
Courgette-bøffer

Denne ret er der mest rimelighed i at lave i højsæsonen for courgetter (august-oktober). Courgetter er meget lette at dyrke i haven, – kræver bare at man kan vande i tørre perioder. Og de leverer et kæmpe udbytte, som gør det stort set gratis at lave alle de courgette-retter, man orker. Til courgettebøffer (eller -frikadeller) må de gerne vokse sig lidt større end til andre anvendelser, f.eks. en vægt omkring 300-400 g pr. styk eller mere. Alle former for courgetter kan bruges. Bland gerne gule med grønne.

2 kg courgetter
20 g salt
1 løg
1 fed hvidløg
25 g sellerigrønt (stilke fra blad- eller rodselleri)
2 æg
100 græsk yoghurt
35 g rasp
20 g havregryn
35 g kikærtemel / gram flour
Friskstødt sort peber, spidskommen og paprika, evt. også lidt karry eller “Raz el Hanout” (nordafrikansk krydderblanding)
Ca. lige dele rasp og sesamfrø til panering
Olivenolie til stegning

I stedet for kikærtemel kan man bruge færdigkogte linser – bedst Puy linser – el. andre bælgfrugter. De skal drænes helt og helst dampes tørre for væde efter at være kogt, derefter moses mere eller mindre. Men kikærtemel er nemt fordi det ikke skal forbehandles.

Fremgangsmåde: Courgetterne skylles og beskæres i både stilk- og blomsterenden. Rives i råkostmaskinen, finere eller grovere. Drys saltet over (de 20 g) og bland det godt i. Lad det hvile nogle timer, helst 4-5 timer, men mindre end 12.
Pres så meget væde fra som muligt. Der skal helst være højst omkring 800 g tilbage. Saften kasseres.
Løg, hvidløg og sellerigrønt finthakkes og alt æltes godt sammen.

Når courgettefarsen er færdig og evt. smagt til med salt og krydderier, former man boller på størrelse med små æbler i hånden. Rul dem i paneringen inden de lægges på en varm pande med en god bundfuld olivenolie (der er til ca. 2 pander). Tryk dem tilpas flade med spartelen så de får form som bøffer.
Skru ned for blusset efter ca. 2 minutter. Vend dem efter 4-5 minutter. Skru lidt op for blusset igen og derefter ned efter 2 minutter. Efter yderligere 4-5 minutter skrues helt ned på svagt blus og de steger videre 10-15 minutter ved svagt blus, idet de vendes en gang i mellem. Bøfferne må kun gyldne, ikke brune.
NB! De sidste 10-15 minutters stegning kan med fordel erstattes af færdigbagning i ovn ca. 20 minutter ved ca. 125°.

Serveres med kogte kartofler og persillesovs (hakket persille i béchamel lavet af sødmælk). Kan også serveres som burgere med brød, krydret dressing af tykmælk og brøndkarse som frisk krydderurt.
Courgettebøfferne er gode dagen efter til frokost, gerne lunet let, som pålæg på brød eller klapsammen.

Courgettebøfferne kan fryses. Pak dem ned så de kan skilles efter at være frosset. Så har man altid en hurtig middag, men optø dem ikke for hårdhændet. Smagen bevares, men man skal ikke forvente at konsistensen er lige så god som de friske.

Se også:
Courgetter