Courgette-bøffer

Hvis du laver denne opskrift vil du blive overrasket over, hvor herlig en ret man få ud af courgetter. Gennem årene har jeg lavet courgettebøffer på mange måder, med forskellige supplerende ingredienser og krydringer. Det her er standardopskriften.
Hvis man spiser vegetarisk er det vigtigt at der er protein nok i den daglige mad, og i farsretter som denne er det oplagt at anvende korn, bælgfrugt, æg og surmælk. På en måde så det harmonerer og endda forbedrer smagen af grøntsagerne.
Krydderierne er vigtige for retten, da courgetter ikke i sig selv smager af ret meget. De nævnte er nogen jeg selv bruger meget, men der er mange andre muligheder.

Courgette-bøffer
Courgette-bøffer

Denne ret er der mest rimelighed i at lave i højsæsonen for courgetter (juli/august-oktober). De er meget lette at dyrke i haven, – kræver bare at man kan vande i tørre perioder. Og de leverer et kæmpe udbytte, som gør det stort set gratis at lave alle de courgette-retter, man orker. Til courgettebøffer (eller -frikadeller) må de gerne vokse sig lidt større end til andre anvendelser, f.eks. en vægt omkring 300-400 g pr. styk eller mere. Alle former for courgetter kan bruges. Bland gerne gule og grønne.

2 kg courgetter
20 g salt
150-200 g kogte Puy- eller andre linser
1 løg
1 fed hvidløg
25 g sellerigrønt (stilke fra blad- eller rodselleri)
2 æg
100 græsk yoghurt eller flødeost
35 g rasp
Friskstødt sort peber og spidskommen
1 spsk karry
Evt. lidt friskrevet ingefær
Ca. lige dele rasp og sesamfrø til panering
Olivenolie til stegning

Courgetterne skylles og beskæres i både stilk- og blomsterenden. Rives i råkostmaskinen, finere eller grovere. Drys saltet over (de 20 g) og bland det godt i. Lad det hvile en times tid eller mere, men mindre end 12.
Pres så meget væde fra som muligt, hvorefter der gerne må være omkring 800 g ‘fars’ tilbage. Er courgetterne små/unge kan der ikke presses så meget væde fra, det gør ikke noget. Saften kasseres.
Linserne kan tages fra en ret, man alligevel laver, eller kog 75-100 g linser ca. 20 min. i letsaltet vand, – så lidt vand at de er kogt helt tørre når de er møre. Mos dem lidt.
– I stedet for linser kan bruges ca. 50 g kikærtemel, men linserne giver mere struktur og passer godt til courgetterne.
Løg, hvidløg og sellerigrønt finthakkes og alt æltes godt sammen. Smag, om der skal lidt mere salt i.
Tag en klump fars op med en grydeske og form den til en bolle (på størrelse med små æbler). Rul dem efter tur i paneringen og læg dem på en varm pande med en rigelig olivenolie. Tryk dem tilpas flade med en spartel så de får form som bøffer.
Skru ned for blusset efter 2-3 minutter. Vend dem efter 4-5 minutter. Skru lidt op for blusset igen og derefter ned efter 2-3 minutter. Efter yderligere 4-5 minutter skrues helt ned på svagt blus og de steger videre 10-15 minutter ved meget svagt blus, idet de vendes en gang i mellem. Bøfferne må kun gyldne, ikke brune.
NB! De sidste 10-15 minutters stegning kan med fordel erstattes af færdigbagning i ovn ca. 20 minutter ved ca. 125°.

Serveres med kogte kartofler og persillesovs (hakket persille i béchamel lavet af sødmælk). Kan også serveres som burgere med brød, krydret dressing af tykmælk og brøndkarse som frisk krydderurt.
Courgettebøfferne er gode dagen efter til frokost, gerne lunet let, som pålæg på brød eller klapsammen.

Courgettebøfferne kan fryses. Pak dem ned så de kan skilles efter at være frosset. Så har man altid en hurtig middag, men optø dem ikke for hårdhændet. Smagen bevares, men man skal ikke forvente at konsistensen er lige så god som de friske.

Se også:
Courgetter