Tomattærte med courgettefyld

Tomattærte

Tærtebund af: 180 g mel, 90 g smør, 1 g salt, 30 g vand (2 spsk)
Til pensling af bunden når den er bagt: 1 spsk sennep

Tomatfyld
Ca. 500 g tomater, gerne bøftomater
3,5 g salt

Courgettefyld
3-4 fed hvidløg
1-2 løg, ca. 125 g
Ca. 500 g courgetter, 2 normale eller 4 små, gerne grønne og gule
Ca. 250 g tomater
2,5 g salt
3 spsk olivenolie
3-4 kviste basilikum eller merian, evt. i stedet 1 tsk tørret oregano eller timian

Til afslutning:
100 g revet ost
3-4 kviste basilikum
Ca. 2 spsk olivenolie

Lav først dejen til tærtebunden og stil dejen køligt mens fyldet tilberedes.
Tomatfyld: Skær tomaterne i skiver, ikke for tykke, og vend dem med salt i en skål. Lad dem stå og trække.
Courgettefyld: Hak løg, hvidløg (fint), courgetter (groft) og tomater. Kom det hele op i en sauterpande med bred bund og tilsæt salt, olivenolie og basilikum. Lad det simre på svagt blus uden låg 20-30 minutter til væden er helt dampet af. Det skal ikke svitses. Rør bunden fri med en træspartel i ny og næs så det ikke brænder på.
Forbag tærtebunden: Rul dejen ud og beklæd en smørsmurt stor tærteform. Prik bunden med en gaffel lad den få 10 min. eller måske lidt mere nederst i ovnen ved ca. 200 – næsten færdigbagt, ikke brunlig. Tag den ud og lad den afsvale nogle få minutter. Pensl med sennep’en.
Bagning: Bred courgettefyldet ud over bunden i et jævnt lag. Kom tomaterne op i en sigte og lad væden løbe fra. Fordel skiverne over courgettefyldet. Bland revet ost og hakket basilikum og drys det udover. Stænk med olivenolie.
Bages øverst i ovnen først med almindelig ovnvarme ca. 5 minutter, derefter kun overvarme til osten begynder at gyldne. Brug evt. grill til sidst, men pas på.
Tomattærten kan serveres efter 10-15 min.

Retten kan fint stå alene, men man kan godt servere en salat til. Jeg vil nu hellere foreslå bønner à la crème: Friske grønne eller gule havebønner kogt møre i letsaltet vand og vendt i fløde, der er reduceret til en let sovs ved neddampning. Ingen krydderurter nødvendige.
Hvis tærten serveres til en middag, hvor der senere også serveres ost (og brød), kan den revne ost på tærten udelades. I stedet kan tomaterne for oven pensles med lidt mere olivenolie rørt med hakket basilikum og hvidløg.