Agurkesalat med yoghurt (Tsatsiki)

Denne opskrift er en variation af den græske tsatsiki. I Tyrkiet laves en lignende ret med agurk i yoghurt, cacik, og i Indien raita. Men det er kun eksempler. Da man først begyndte på at malke kvæg for 6-8.000 år lavede surmælken sig selv og det krævede ikke uoverkommelig fantasi at blande den med fødevarer, man i forvejen dyrkede, såvel grøntsager, krydderurter som frugter. Indisk mad omfatter således en række raita’er, der benævnes efter den eller de ingredienser, der røres med yoghurten såsom hvidløgs-raita, agurke-raita, blandet raita (med f.eks. løg, agurk, tomat og friskhakket koriander) dadel og rosin-raita, mango-raita…
Yoghurten kan være mere eller mindre tyk og krydret på mange måder. Og der er store variationer mht forholdet mellem yoghurt(dressingen) og mængden af grøntsager eller andet fyld. Græske og tyrkiske agurkesalater i yoghurt indeholder ofte så lidt agurk at de nærmere er dressinger og “dips” end salater, eller – hvis yoghurten er tynd – kan fungere som kold suppe.
Tsatsiki kan man altså tilpasse alt efter hvordan og til hvad den skal serveres. Opskriften her indeholder mere agurk end typisk for retten, men man kan både bruge mindre eller mere. Om sommeren vælter det ind med agurker fra drivhuset, og i denne periode af året er kriteriet, hvor mange man kan få til at forsvinde.

Tsatsiki
Det er oplagt at bruge græsk eller tyrkisk yoghurt til retten. Den er fastere end almindelig yoghurt, fordi noget af vallen er drænet fra. Bruges dansk yoghurt eller tykmælk, bliver salaten mere vandet. Det kan ordnes ved at hænge den til afdrypning i et klæde. En anden mulighed er at bruge en mindre portion yoghurt og røre den op med kvark. Man får også en god agurkesalat med creme fraiche, – det er sjældent en mere fed udgave smager ringere, men måske i dette tilfælde er den originale, mindre fede, faktisk finere.

250 g græsk yoghurt, gerne med lavt fedtindhold (2 pct.)
2-3 salatagurker, gerne 5-600 g brutto
5 g salt
2 fed hvidløg
2 tsk vineddike eller citronsaft
2 spsk olivenolie
Finthakket dild
Friskstødt peber
Friskstødt spidskommen

Skræl agurkerne med en kartoffelskræller, gerne så der efterlades nogle grønne striber på langs.
Snit dem derefter i strimler, fx julienne. Et (maskinelt) råkostjern er fint. Bør ikke rives for fint. Man kan også hakke agurkerne i små tern på skærebrættet – med forsigtighed i en hurtighakker, efter de er skåret i mindre stykker først. Bland salt i og lad det trække et kvarters tid.
Kom agurkerne op i en sigte og lad dem dryppe af for at salaten ikke skal blive for vandet. Knug lidt mere af saften fra så agurkerne nu er reduceret med ca. 1/4 i vægt.
Eller lad dem bare dryppe let af, hvis salaten snarere skal være mere flydende, fordi den skal bruges som sovs/dressing.

Pisk yoghurt med presset hvidløg, vineddike/citron, olivenolie, krydderurter og krydderier. Spidskommen er ikke autentisk for tsatsiki, men næsten nødvendig. Til gengæld kan jeg godt undvære den traditionelle mynte.
Bland de afdryppede agurkestrimler i. Smag lige til med salt.

Agurkesalaten er klar nu. En rest er stadig god 2-3 dage mere opbevaret i køleskab.
Den er dejligt svalende om sommeren, f.eks. som forret sammen med ristet brød, chapati, grissini, pizza, – og sammen med fritterede ‘fodsåler’ (skiver) af courgetter, auberginer etc. Også velegnet som dressing/sauce til f.eks. grøntsagsfrikadeller, falafel (kikærtefrikadeller), bagte kartofler.

Yoghurt: Bruges almindelig yoghurt: Beklæd en sigte med et rent, opvredet klæde, og kom 5 dl yoghurt i. Læg et låg over og lad yoghurten stå og dryppe af til den er reduceret til ca. det halve. Det varer 4-6 timer.
Med kvark: 125 g yoghurt røres op med 125 g kvark.