Vinaigrette (olie-eddike dressing)

  • 4 spsk olivenolie
  • 1 spsk vineddike
  • 1 g salt

Variationer, en eller flere af disse ingredienser:

  • 1 fed presset hvidløg og 1/4 tsk stødte tørrede krydderurter, f.eks. oregano
  • 2 tsk sennep
  • 1-2 spsk finthakkede friske krydderurter, f.eks. persille, purløg eller dild
  • 1 lille finthakket skalotteløg
  1. Alle ingredienser piskes sammen til en cremet sauce i bunden af salatskålen umiddelbart før selve salaten kommes i. Man kan også komme det hele i et glas med skruelåg. Glasset rystes kraftigt til dressingen bliver jævn.

Dressingens kvalitet ligger mere i råvarernes kvalitet end tilberedningen, som er meget enkel.

Olivenolien: Helst en let, frugtagtig jomfru-olivenolie. Andre slags olier kan selvfølgelig bruges – uden at de derfor direkte anbefales, f.eks. jordnødde-, vindruekerne-, raps- eller majsolie, i så fald en olie med mindst mulig smag. Er den egnet til mayonnaise, er den nok også til dressing. Koldpressede olier af andet end oliven vil som regel smage for tungt, ikke mindst hvis dressingen benyttes til varme/lune grøntsager. Olien må heller ikke være for gammel, da man i så fald risikerer at den smager harsk (og faktisk er harsk, og dermed heller ikke sund). Her er olivenolie igen, efter min erfaring, mest taknemmelig.

Vineddiken: Spanske sherry-vineddiker er som regel gode og ikke for syrlige. Franske vineddiker er af meget forskellig kvalitet, hvilket betyder at de også kan være gode. Ganske som med fransk vin er der med vineddike som regel en markant sammenhæng mellem pris og kvalitet. Man kan selv krydre sin vineddike ved at lade den trække med estragon, skalotteløg, timian osv. – men det vigtigste ved vineddiken er ikke krydringen, som kan rettes op, men selve eddikens kvalitet.

Vineddiken kan evt. delvis erstattes af en såkaldt balsamisk vineddike (italiensk balsamico), som ellers kan være noget af et ubestemmligt fluidum. Citron- eller limejuice kan i enkelte tilfælde bruges i stedet for vineddike, men er for syrligt til de fleste salater, især grønne salater.

Man kan godt blande dressing til flere gange og opbevare den i et glas i køleskabet. Olivenolien vil så stivne til en tyk grød, og vineddiken lægger sig i bunden. Før dressingen kan bruges, skal man vente på at den står lunt for at olivenolien kan “tø”, for ellers kan man ikke ryste den jævn med vineddiken. Derfor er det bedre at piske en ny dressing sammen hver gang.