Grundopskrift på iscreme lavet som kombination af en klassisk mælke-iscreme og parfait. Nem og uden bøvl med ismaskine. Egner sig godt både som basis for en enkel vanilje-is, nogat-is, chokolade- og mokka-is, og frugt som f.eks. jordbær, hindbær-, citron-is mm.
Portionen giver godt 1,5 liter færdig is, og med med tilsætning af f.eks. kakao-creme, frugtpuré etc. får man nemt op til omkring 2 liter is eller mere – nok til 6-8 deltagere.
100 g sukker
200 g mælk
6 æggeblommer
2 tsk majsstivelse
3 æggehvider
25 g sukker
5 dl piskefløde
Sukker, mælk, æggeblommer og majsstivelse piskes godt sammen. Varm op på mellem blus under fortsat piskning til massen bliver cremet. Løft evt. med mellemrum gryden fri af blusset hvis det begynder at tykne i bunden før hele massen er blevet jævnet.
Fjern gryden helt, men fortsæt med et piske et halvt minut endnu. Sæt den til afkøling, evt. i en balje meget koldt vand, og rør en gang i mellem. Stil den derefter i køleskabet til den er helt kold.
– Denne creme laves traditionelt uden majsstivelse, og en øvet kok kan nok lave cremen uden at den skiller. Men man skal passe meget på, for æggeblommerne jævner først tilstrækkeligt omkring 80-82°, og cremen kommer til at skille når varmen overstiger ca. 85-87°. Den lille smule stivelse gør at man ikke behøver at være nervøs, for cremen kan tåle at nå det punkt, hvor den begynder at boble, uden at den skiller – forudsat man ikke varmer for hurtigt op og pisker hele tiden. Majsstivelsen forbedrer også konsistensen, uden at smagen påvirkes negativt.
Pisk fløden så stiv som muligt uden at den gryner.
Pisk æggehviderne med sukkeret (de 25 g) til det er meget stift, og så lidt mere endnu.
Rør æggemassen med flødeskum og til sidst de piskede æggehvider. Blandes godt.
Kom det i bokse og frys ned.
Tages ud af fryseren ca. 1/2 time mere/mindre alt efter hvilke beholdere der er anvendt (størrelse, materiale) og sættes i køleskab for at øge temperaturen lidt og dermed gøre isen blødere inden servering.
Nougat-is
Rør 200 g hakket nougat i iscremen som det sidste før den fryses.
Se opskrift: Nougat
Chokolade-is
Se opskrift: Chokolade-is